במהלך עבודות תשתית להנחת יסודות למקווה ההולך ונבנה, נחשף בור מים נבטי עתיק שהיה נסתר כנראה זה מאות שנים.
(אפשר ללחוץ להגדלה).
קידוח היסודות פרץ פתח בתקרת בור המים ולאחר נסיונות הידחקות וכניסה אליו דרך מרווח צר שהצלחנו להרחיב, חשפנו בור גדול חצוב ומסותת, בעל עמוד תמך מרכזי.
(אפשר ללחוץ להגדלה).
הבור גדול כ 14 מטרים אורך ו 9 מטרים ברוחב. במהלך חציבת היסודות העובדים יצקו אל תוך הבור 4 עמודי תמך מבטון. עמוד התמך המרכזי הוא זה שהחזיק את התקרה לבל תקרוס.
הבור עצמו מלא ברובו בחול שחדר דרך פתח הבור המרכזי שנחסם בחול בעצמו וההערכה היא שקרקעית הבור היא בעומק של כמטר וחצי-שניים מתחת לגובה הנוכחי. על קירות הבור אפשר לראות את סימני החציבה המקוריים, גומחה להנחת נר בדופן הקיר וכן חציבה היוצרת טבעת אבן בקיר שניתן לקשור אליה חבל.
בורות מים רבים מהתקופה הנבטית (לפני כ 1500-2000 שנים) פזורים במרחב הנגב והם אחד הגורמים העיקריים שנתנו לנבטים את היתרון והאפשרות לחיות ולהתקיים במדבר ואף לעסוק בחקלאות באזורים צחיחים.
הבורות היו פזורים סמוך לערים ולאורך דרך הבשמים הידועה שנמשכה מערב ועבר הירדן (פטרה למשל) דרך הערבה אל עבדת, ממשית, חלוצה ורחובות בנגב (העיר השכנה שלנו בעבר הרחוק) אל חופי עזה והים התיכון. משם הסחורות היקרות הועברו באניות אל אירופה ואפריקה.
אנחנו מקווים שבניית המקווה לא תתעכב מצד אחד ומן הצד השני, שהמציאה הנהדרת הזו תישמר כערך טבע ישובי גם לעתיד.
תודה לאביעד על רוח הקרב והנחישות, לחנן על ההתלהבות והרעיונות ליזמות בעתיד, לליאור שנכנס התלהב והבטיח לשמור על הנכס, לתמיר על המידע החשוב והעזרה ולנעמה שירדה וצילמה.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה