יום ראשון, 28 בנובמבר 2010

"פריחה" בשרב

כסלו, החורף אמור כבר להיות פה אך אנו מרגישים היטב את שלהי הקיץ.
חם בימים, קריר בלילות וגשם עוד אין.

כך, שמפליא לראות בצידי הדרכים פרחים סגולים ובהירים המשתקפים בשמש. מי שיוצא מהכפר בבוקר ופניו מזרחה אל מול השמש העולה, לא יכול שלא להבחין בצבע הסגול ארגמני בראשי שיחים ירוקים כשלצידם שיחים דומים הבוהקים בלבן. כך בערב כשפנינו אל היישוב ואל השמש השוקעת העין לא יכולה שלא להמשך אל הצבעים הנהדרים.








אז מה הסיפור?

זהו יפרוק המדבר ששופע כעת לא פריחה כי אם פירות. פירות פרחוניים תשאלו? צמח היפרוק נמנה על משפחת הסלקיים ולמשפחה זו יש לחלק מהסוגים מבנה פרי בו הזרע נמצא במרכז ובהיקף נמצאות כנפיים קרומיות המסייעות בהפצה (ע"י הרוח). הפריחה עצמה למרבה הפלא, כלל לא בולטת.



בצילום: כנפיים קרומיות המלוות את הפרי. הפרי עצמו לא נראה בצילום. ברקע פירות חמדה בהירים.


בני משפחה נוספים הם סלק כמובן וכף אווז שאנו מכנים את אחד המינים "קינואה" ועוד. רבים מבני המשפחה הם צמחי מדבר ומכאן נובע שמם של רבים מבני הסוג, כמו מלוח, מלחית, חמדה (צורת נוף מדברית) ועוד.
השמות הם ביטוי לבית הגידול של המין לדוגמא, לטעם העלים או לצורה החיצונית של הצמח. השם יפרוק מבטא את צורתו המיוחדת של הצמח, אשר ענפיו בנויים פרקים פרקים ומסגלים אותו לחיי מדבר. בעונה גשומה הצמח יגדל ויוסיף פרקים אך בעונות יבשות או במצב בו אין מים זמינים להחזיק את כל הצמח בחיים, הוא מסוגל לייבש פרקים ולנתק אותם מגוף הצמח. כך היפרוק יכול לקטון או לגדול ע"י הוספה או החסרה של פרקים בהתאם למצב בו הוא נמצא.







מי שיתאמץ להבחין יגלה בשטח שלאותו מין, יפרוק המדבר, יש משרעת רחבה של מופעי צבע. מסגול וארגמן דרך ורדרד ללבן ירקרק. (ויש אצלנו עוד מיני יפרוק).
וכדי להוסיף לחגיגה, בשדות הלס מסביב ישנם "פירות פרחוניים" גם לחמדה והם מופיעים בגוון צהוב חום. אם מתקרבים רואים שגם החמדה בעלת פרקים אך הרבה יותר דקים לעומת היפרוק.




חמדת המדבר בחזית ויפרוק המדבר ברקע.


נו, שירד כבר גשם!





תגובה 1: